'Οταν η μαμά Μαρία κάνει κουβεντούλα με τις μαμάδες...



Πόσο χαίρομαι να λαμβάνω emails από εσάς, δεν μπορώ να σας περιγράψω! Το παρακάτω mail μου το έστειλε η Έλενα, μια νέα μητέρα, μια σύγχρονη, νέα και μοντέρνα γυναίκα που μεγαλώνει το παιδί της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έχει πολλά ερωτήματα και ανησυχίες μέσα στο κεφάλι της, σχετικά με την ανατροφή του παιδιού της, όπως οι περισσότερες από εμάς άλλωστε.

Mαράκι μου, κατ'αρχήν σου γράφω στον ενικό, γιατί σε αισθάνομαι πολύ οικεία, καθώς σε ακούω στο ραδιόφωνο εδώ και χρόνια, διαβάζω ανελλιπώς το mother.gr και μόλις πριν από λίγο σε έκανα follow και στο instagram, οπότε είσαι η νέα μου φίλη!
  Είμαι η Έλενα, μαμά της Αλεξάνδρας, 14 μηνών, άρα νεα μαμά. Δεν θα σε απασχολήσω πολύ, παρά μόνο ελάχιστα λεπτά, γιατί έχεις σίγουρα μεγαλύτερη εμπειρία από εμένα...
  Από τότε που έμεινα έγκυος δεν εργάζομαι και το παιδί μεγαλώνει κατά κύριο λόγο μαζί μου. Αυτό σημαίνει ότι έχω αρκετό χρόνο που φροντίζω να αφιερώνω στην οικογένειά μου και στο παιδί μου. Την πηγαίνω στο κολυμβητήριο από 6 μηνών, από 7 μηνών κανουμε baby yoga και φέτος ξεκινήσαμε και ένα μουσικοκινητικό πρόγραμμα για μωρά στο ωδείο. Από μικρή την έχω σε πρόγραμμα στο θέμα του φαγητού και του ύπνου. Παίζει όσο θέλει και ο,τι θέλει και σχεδόν κάθε απόγευμα είμαστε στην παιδική χαρά με τις ώρες.
  Ο προβληματισμός μου είναι μήπως την έχω φορτώσει από πολύ μικρή με πράγματα που είναι περιττά. Εγώ από τη φύση μου είμαι πολύ δραστήρια και θέλω να κάνω και την κόρη μου έτσι, αλλά από την άλλη βλέπω άλλες μαμάδες που πηγαίνουν απλά μια ώρα τα παιδιά τους στις κούνιες... Αναρωτιέμαι μήπως τα παιδάκια τους είναι πιο χαρούμενα από την κόρη μου, που προσπαθώ να την γεμίσω ερεθίσματα... Ρώτησα και τον παιδίατρο για να ακούσω τη γνώμη του και μου είπε ότι από τη στιγμή που η μικρή δεν δυσανασχετεί και δείχνει να περνάει καλά, να συνεχίσω να το κάνω, όσο μπορώ και όσο έχω το χρόνο, γιατί κάποιες μαμάδες δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια του χρόνου. Ωστόσο, αγχώνομαι μήπως βάζοντας το παιδάκι μου σε τέτοιο πρόγραμμα, χάσει την ανεμελιά του υποσυνείδητα και αναρωτιέμαι αν στο μέλλον κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες στην ψυχοσύνθεσή του.
  Δεν είσαι ψυχολόγος, αλλά γράφεις αληθινά για όλες εμάς τις μητέρες και πάνω απ'όλα είσαι μητέρα και εσύ και θα ήθελα πραγματικά τη γνώμη σου...

Σε ευχαριστώ,
Φιλιά στον Νικόλα σου




Γεια σου Έλενα!

Χαίρομαι πολύ που μου έγραψες και που θέλησες να μοιραστείς τις ανησυχίες και τις σκέψεις σου ως νέα μαμά μαζί μου. Κατ'αρχήν να σου πώ ότι και εγώ ακριβώς τα ίδια έκανα και εξακολουθώ να κάνω με τον Νικόλα μου. Από τότε που ήταν 6 μηνών μωράκι κάνουμε διάφορες δραστηριότητες μαζί. Αρχικά ξεκινήσαμε κολυμβητήριο (baby swimming), που είναι κατά τη γνώμη μου η πιο ενδεδειγμένη δραστηριότητα για τόσο μωράκια, λίγο αργότερα κάναμε τις λεγόμενες "play & learn" δραστηριότητες σε κέντρα απασχόλησης και διάφορα άλλα. Και τώρα που μεγάλωσε λίγο πηγαίνει σε παιδικό σταθμό, όπου μαθαίνει πράγματα παίζοντας, ενώ ξεκινήσαμε και καράτε. Και έπεται συνέχεια...γιατί βλέπω ότι του αρέσουν και μου ζητάει ο ίδιος να κάνει καινούργια πράγματα.

Γενικά είμαι της άποψης ότι όσο περισσότερες εικόνες, ερεθίσματα και εμπειρίες αποκομίζει ένα μωρό ή ένα παιδί, τόσο το καλύτερο είναι για εκείνο και για τη διαμόρφωσή του ως χαρακτήρας και ως άνθρωπος. Ακόμα και οι βόλτες με το καρότσι ή ένας περίπατος είναι μια εμπειρία για ένα μωράκι γιατί βλέπει, ακούει και εξερευνά νέα πράγματα, εικόνες και καταστάσεις. Σκέψου μόνο πόση τροφή για σκέψη τους δίνουμε μόνο με μια βόλτα στην εξοχή...

Απο τη στιγμή λοιπόν, που η μικρή σου δείχνει να απολαμβάνει όλα αυτά που της προσφέρεις και όλα αυτά που κάνετε μαζί, συνέχισε να το κάνεις όσο μπορείς. Οδηγός μας πάντα είναι τα παιδιά μας. Εκείνα μας δείχνουν πότε είναι ευτυχισμένα και ευχαριστημένα, άρα δεν έχουμε παρά να ακούμε τα όσα μας "λένε" τα παιδιά μας. Θεωρώ ότι όταν τα παιδιά είναι δραστήρια, θα συνεχίσουν να είναι δραστήρια και όταν μεγαλώσουν γιατί θα έχουν μάθει έτσι. Τα περισσότερα παιδιά βαριούνται εύκολα και θέλουν πράγματα για να απασχολούνται.
 
Άρα νομίζω οτι κάνεις την καλύτερη δουλειά και ότι είσαι μια εξαιρετική μαμά, όχι μόνο γιατί κάνεις όλα αυτά που κάνεις για τη μικρή σου, αλλά και γιατί προβληματίζεσαι και σκέφτεσαι με ποιό τρόπο το κάθετί θα επηρεάσει την ψυχολογία της.

Να χαίρεσαι την κορούλα σου και οτιδήποτε άλλο θελεις να συζητησουμε ως μαμαδες, μη διστασεις!


Τα φιλιά μου και την αγάπη μου, 
Μαρία Φραγκάκη

Aν μοιράζεστε σκέψεις είναι καλύτερα,
γι' αυτό περιμένω τα μηνύματά σας στο:
e-mail: maria.fragaki@mother.gr 
Twitter: @FragakiMaria

Like(!) τη σελίδα μας στο Facebook: mothergr
Ακολουθήστε μας στο twitter: @mothergr